DEMAND ANALYSIS ON FOOD:

EFFECTS OF BOLSA FAMÍLIA ON DAIRY CONSUMPTION AS A SOURCE OF CALCIUM

Autores

  • Glauco Rodrigues Carvalho Embrapa
  • Aleksandre Maisashvili Texas A&M University
  • James W. Richardson Texas A&M University
  • Clesiane Oliveira Carvalho Universidade Federal de Lavras

Palavras-chave:

cash transfer, food policy, nutrition, price-elasticity

Resumo

Bolsa Família is a conditional cash transfer program in Brazil, which aims to improve education, health and nutrition in poor households. Dairy products are also representative in terms of food expenses in Brazil besides being an important source of calcium. This paper aims to evaluate effects of Bolsa Família on the dairy products demand. Survey data from 55,700 households collected in 2008/2009 by the Brazilian Bureau of Statistics (IBGE) are used. The Heckman two-step method is applied for the estimation. The results suggested that Bolsa Família increases the probability of buying milk powder and unpasteurized milk. As for policy consideration, managing unpasteurized milk and other nutritional education procedures should be considered to improve health and nutrition for low income families.

Biografia do Autor

Glauco Rodrigues Carvalho, Embrapa

Pesquisador da Embrapa. Area de concentracao: economia aplicada. Economista formado pela UFMG, com mestrado em Economia Aplicada pela Esalq/USP. Cursando PhD em Economia Agricola pelas Texas A&M University. 

Aleksandre Maisashvili, Texas A&M University

PhD in Agricultural Economics.

Researcher, Agricultural and Food Policy Center

Texas A&M University.

James W. Richardson, Texas A&M University

Co-director, Agricultural and Food Policy CenterRegents Professor & Texas AgriLife Research Senior Faculty FellowDepartment of Agricultural EconomicsTexas A&M University

Clesiane Oliveira Carvalho, Universidade Federal de Lavras

Doutoranda do Programa de Pós Graduação em Administração da Universidade Federal de Lavras. Mestre em Ciências (Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade) pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ/CPDA/2007). Graduada em Administração de Empresas pela Universidade Federal de Lavras (UFLA/2004). Professora e tutora da Universidade Federal de Juiz de Fora, modalidade a distância, do curso de graduação em Administração. Professora do Curso de Especialização em Gestão Pública Municipal e do Curso de Especialização Planejamento e Gestão de Sistema e Serviços de Saúde, oferecidos pela Universidade Federal de Juiz de Fora.

Downloads

Publicado

2022-01-06

Como Citar

Carvalho, G. R., Maisashvili, A., Richardson, J. W., & Carvalho, C. O. (2022). DEMAND ANALYSIS ON FOOD:: EFFECTS OF BOLSA FAMÍLIA ON DAIRY CONSUMPTION AS A SOURCE OF CALCIUM. Planejamento E Políticas Públicas, (45). Recuperado de //www.ipea.gov.br/ppp/index.php/PPP/article/view/493